Λίστα ελέγχου κλήσης διερεύνησης

Λίστα ελέγχου κλήσης διερεύνησης

Πώς πραγματοποιείτε μια επιτυχημένη κλήση διερεύνησης; Τι πρέπει να συμπεριλάβω; Από πού να ξεκινήσω; Αυτές είναι όλες σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε όταν κάνετε καλά τη δουλειά.

Έχουμε συντάξει μια λίστα ελέγχων που πρέπει να περάσετε για να διασφαλίσετε την επιτυχία. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Τι είναι μια λίστα ελέγχου κλήσης διερεύνησης;

Μια λίστα ελέγχου κλήσης διερεύνησης είναι μια λίστα στοιχείων που πρέπει να συμπληρωθούν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια κλήση διερεύνησης στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης.

Αυτό περιλαμβάνει εργασίες όπως προετοιμασία για την κλήση, συλλογή πληροφοριών εκ των προτέρων, λήψη σημειώσεων κατά τη διάρκεια της κλήσης και παρακολούθηση στη συνέχεια.

Χρησιμοποιώντας μια λίστα ελέγχου, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα χάσετε τίποτα και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας ενώ πληροίτε τις προϋποθέσεις για έναν πιθανό αγοραστή.

Η σημασία μιας λίστας ελέγχου κλήσης διερεύνησης

Η παρακολούθηση αυτής της λίστας ελέγχου σάς επιτρέπει να είστε οργανωμένοι και αποτελεσματικοί κατά τη διάρκεια του χρόνου σας με τον υποψήφιο πελάτη. Χάρη σε αυτό, θα μπορείτε να αφιερώνετε λιγότερο χρόνο στην προετοιμασία και περισσότερο χρόνο στην πώληση.

Μην χάσετε σημαντικές πληροφορίες που μπορεί να σχετίζονται με την κλήση.

Ποιος μπορεί να επωφεληθεί από μια λίστα ελέγχου κλήσης διερεύνησης

 • μέλη της ομάδας πωλήσεων και μάρκετινγκ

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που συνήθως πραγματοποιούν κλήσεις διερεύνησης σε υποψήφιους πελάτες, επομένως θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να δίνουν την καλύτερη απόδοσή τους σε κάθε κλήση.

 • διευθυντής πωλήσεων

Η διαχείριση χρόνου είναι ζωτικής σημασίας όταν είστε επικεφαλής μιας ομάδας ανθρώπων που πραγματοποιούν κλήσεις σε υποψήφιους πελάτες. Αυτή η λίστα ελέγχου δίνει τη δυνατότητα στους διευθυντές πωλήσεων να ξεκινήσουν αποτελεσματικά τις τακτικές πωλήσεων και να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους.

 • επαγγελματίες πωλήσεων

Οι εκπρόσωποι πωλήσεων μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν μια λίστα ελέγχου κλήσης διερεύνησης προς όφελός τους. Με το να είναι προετοιμασμένοι για κάθε κλήση και γνωρίζοντας τι αναμένεται από αυτούς, θα μπορούν να επικεντρωθούν στις πωλήσεις και όχι στην εργασία επί της κλήσης.

Εξερευνήστε τη λίστα ελέγχου κλήσης διερεύνησης

Λίστα ελέγχου κλήσης διερεύνησης
Πριν πραγματοποιήσετε μια κλήση διερεύνησης, πρέπει να γνωρίζετε ποιος θα βρίσκεται στην άλλη άκρη του τηλεφώνου και τι είδους πληροφορίες έχει.

Γιατί είναι σημαντικό να προγραμματίσετε την κλήση;

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να έχετε μια ιδέα για το ποιος είναι ο πελάτης και τι περιμένει από την υπηρεσία. Επιπλέον, το να έχετε μια ατζέντα για την κλήση θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να διασφαλίσετε ότι καλύπτετε όλα τα σημαντικά θέματα. Τέλος, η συλλογή πληροφοριών εκ των προτέρων θα σας επιτρέψει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στην κλήση κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με την διερεύνηση πωλήσεων και να γνωρίσετε τον υποψήφιο πελάτη.
Οι επαγγελματίες πάντα σχεδιάζουν μπροστά (πηγή: nerdynaut.com)

Πώς να προγραμματίσετε την κλήση;

Πριν ξεκινήσετε μια νέα διαδικασία διερεύνησης πωλήσεων με υποψήφιους πελάτες, βεβαιωθείτε ότι η λίστα επαφών σας είναι ενημερωμένη. Ελέγξτε εάν έχουν προστεθεί νέες πληροφορίες στον ιστότοπο ή τις σελίδες κοινωνικών μέσων του υποψήφιου πελάτη, ώστε να μπορείτε να κάνετε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνομιλίας. Τέλος, σκεφτείτε να ζητήσετε από έναν σεναριογράφο να δημιουργήσει μια ατζέντα για τις κλήσεις ανακάλυψης.

Ποια εργαλεία να χρησιμοποιήσετε για τον προγραμματισμό μιας κλήσης;

 • υπολογιστικά φύλλα που περιέχουν δεδομένα
 • λογισμικό διαχείρισης επαφών
 • λογισμικό μάρκετινγκ μέσω email με αυτοματοποιημένες ακολουθίες για την καλλιέργεια δυνητικών πελατών
 • εργαλεία ακρόασης μέσων κοινωνικής δικτύωσης
 • εργαλεία ερευνών υποψήφιων πελατών
Αφού προγραμματίσετε την κλήση, είναι καιρός να πιστοποιήσετε τον πιθανό αγοραστή σας. Αυτό περιλαμβάνει τον προσδιορισμό του εάν ταιριάζουν ή όχι για αυτό που προσφέρετε και τη λήψη απόφασης για τα επόμενα βήματα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακάλυψης πελατών.

Γιατί είναι σημαντική η πιστοποίηση του αγοραστή σας;

Σας επιτρέπει να εστιάσετε σε αυτούς που είναι κατάλληλοι για το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Αυτό εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια τόσο σε εσάς όσο και στον υποψήφιο πελάτη, καθώς κανείς από τους δύο δεν θα χρειαστεί να μπει στη διαδικασία να συζητήσει κάτι που δεν έχει ουσία.
Γιατί είναι σημαντική η πιστοποίηση του αγοραστή σας;
Εύρεση επαγγελματιών αγοραστών

Πώς να πιστοποιήσετε τον αγοραστή σας;

Ο καλύτερος τρόπος για να πληροίτε τις προϋποθέσεις για έναν αγοραστή είναι να κάνετε ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις ανάγκες του και εάν το προϊόν ή η υπηρεσία σας μπορεί να τις καλύψει ή όχι. Μερικές από τις ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε είναι:
 • Ποιες είναι οι τρέχουσες προκλήσεις της επιχείρησής σας;
 • Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
 • Πώς δημιουργεί δυνητικούς πελάτες αυτήν τη στιγμή η εταιρεία σας;
 • Τι τύπο τρέχουσας λύσης εξετάζετε;

Τι εργαλεία να χρησιμοποιήσετε για να πιστοποιήσετε τον αγοραστή σας;

 • ερωτηματολόγια υποψήφιων πελατών
 • πρότυπα αγοραστή
 • πίνακες πιστοποίησης
Μόλις πιστοποιήσετε τον αγοραστή σας, είναι καιρός να διαγνώσετε τις ανάγκες του. Πρέπει να προσδιορίσετε ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή και να κατανοήσετε τις λύσεις που τους ταιριάζουν καλύτερα.

Γιατί είναι σημαντική η διάγνωση των αναγκών του υποψήφιου πελάτη;

Εξασφαλίζει ότι κατανοείτε τις ανάγκες των υποψήφιων πελατών. Σύμφωνα με τη διάγνωση, μπορείτε να δώσετε μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις επιχειρηματικές προκλήσεις τους. Επιπλέον, το να γνωρίζετε ακριβώς τι αναζητούν οι πελάτες σας επιτρέπει να τοποθετήσετε το προϊόν ή την υπηρεσία σας αποτελεσματικά. Ρωτώντας για τις ανάγκες τους, έχετε καλύτερη εικόνα και σας βοηθά να προσδιορίσετε τι θα λειτουργήσει και τι όχι.
Γιατί είναι σημαντική η διάγνωση των αναγκών του υποψήφιου πελάτη;
Είναι καλύτερο να καλύψετε τις ανάγκες των υποψήφιων πελατών

Πώς να διαγνώσετε τις ανάγκες του υποψήφιου πελάτη;

Κάντε ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγοραστής και πώς το προϊόν ή η υπηρεσία σας μπορεί να τον βοηθήσει να τις ξεπεράσει. Όσο πιο συγκεκριμένες είναι οι ερωτήσεις, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να κατανοήσετε τις ανάγκες του υποψήφιου πελάτη.

Τι εργαλεία να χρησιμοποιήσετε για τη διάγνωση των αναγκών του υποψήφιου πελάτη;

 • έρευνες (π.χ. NPS)
 • εργαλεία αξιολόγησης διοχέτευσης πωλήσεων
 • ανάλυση ανταγωνιστών
 • πρότυπα προσωπικότητας
Το μοντέλο SPIN είναι μια τεχνική πωλήσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίσει την κατάσταση αγοράς του υποψήφιου πελάτη και να βοηθήσει στο κλείσιμο περισσότερων συμφωνιών. Αντιπροσωπεύει την κατάσταση, το πρόβλημα, τις συνέπειες και τις ανάγκες.

Γιατί είναι σημαντική η χρήση του μοντέλου SPIN;

Σας επιτρέπει να προσδιορίσετε βασικές πληροφορίες σχετικά με τους υποψήφιους πελάτες σας και πώς ανταποκρίνονται αυτήν τη στιγμή στους πωλητές. Εάν η κατάσταση ενός αγοραστή δεν ταιριάζει με τη δική σας, πρέπει να μάθετε γιατί, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα πριν προχωρήσετε.
Μοντέλο SPIN για καλύτερες πωλήσεις (πηγή: lucidchart.com)

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μοντέλο SPIN;

Το μοντέλο SPIN λειτουργεί καλύτερα εάν κάνετε ερωτήσεις που σας βοηθούν να κατανοήσετε πώς ανταποκρίνεται ο υποψήφιος πελάτης σας και ποιες πληροφορίες χρειάζονται. Αυτό σας επιτρέπει να προσαρμόζεστε γρήγορα και να τους προσεγγίζετε πιο αποτελεσματικά.

Τι εργαλεία να χρησιμοποιήσετε για το μοντέλο SPIN;

 • έρευνες υποψηφίων πελατών
 • υπολογιστικά φύλλα
 • λογισμικό για τη διαχείριση της διαδικασίας πωλήσεών σας
 • Λογισμικό CRM
Ερευνήστε την εταιρεία των υποψηφίων πελατών σας και μάθετε για τις επιχειρηματικές προκλήσεις τους.

Γιατί είναι σημαντική η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων εκ των προτέρων;

Είναι ιδανικό να κάνετε μια λίστα με ερωτήσεις εκ των προτέρων. Σας επιτρέπει να είστε πιο έτοιμοι να κάνετε σχετικές ερωτήσεις όταν μιλάτε με έναν υποψήφιο πελάτη.

Πώς να προετοιμάσετε μια λίστα ερωτήσεων εκ των προτέρων;

Συντάξτε ένα ερωτηματολόγιο για να κατανοήσετε τις ανάγκες του αγοραστή.
LiveAgent’s FAQ support
Παράδειγμα της σελίδας Συχνών Ερωτήσεων του LiveAgent
Το να κάνετε τέτοιου είδους ερωτήσεις μπορεί να είναι δύσκολο, επομένως το είδος των πληροφοριών που αναζητάτε είναι σημαντικό να γνωρίζετε εκ των προτέρων.

Τι εργαλεία να χρησιμοποιήσετε για την προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων εκ των προτέρων;

 • φόρμες επικοινωνίας και έρευνες
 • μια σελίδα με συχνές ερωτήσεις στον ιστότοπό σας
 • πρότυπα κύκλου αγοράς
 • σημειώσεις κλήσεων πωλήσεων
Κατά τη διαδικασία πώλησης, η διάρκεια της κλήσης καθορίζει το χρόνο που έχετε με τους υποψήφιους πελάτες σας για να μάθετε για τις ανάγκες τους.

Γιατί είναι σημαντικό να ορίσετε μια διάρκεια κλήσης;

Είναι σημαντικό για την αποτελεσματική χρήση του χρόνου. Αυτό σας βοηθά να προσδιορίσετε τι πρέπει να συζητήσετε κατά τη διάρκεια της κλήσης. Επιπλέον, δίνει στον υποψήφιο πελάτη ένα χρονοδιάγραμμα για να διαχειριστεί το πρόγραμμά του γύρω από την κλήση σας. Ο ορισμός διάρκειας κλήσης σάς επιτρέπει επίσης να προγραμματίσετε την προσφορά πωλήσεών σας. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες του αγοραστή στον προγραμματισμένο χρόνο.
Unlimited call recordings in LiveAgent's call center software
Δυνατότητα καταγραφής κλήσεων του LiveAgent

Πώς να ορίσετε τη διάρκεια της κλήσης;

Ο καλύτερος τρόπος για να ορίσετε τη διάρκεια της κλήσης είναι να μάθετε πότε ο υποψήφιος πελάτης είναι διαθέσιμος και ποιοι είναι οι προτιμώμενοι χρόνοι κλήσης.

Ποια εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ορισμό της διάρκειας κλήσης;

 • εργαλεία προγραμματισμού ημερολογίου
 • λογισμικό καταγραφής κλήσεων
 • εφαρμογές παρακολούθησης χρόνου
Στις πωλήσεις, ένα σενάριο κλήσης είναι ένας οδηγός που περιγράφει τι πρέπει να πείτε και πότε. Αυτά τα σενάρια βασίζονται στους κανόνες βέλτιστης πρακτικής και επομένως επιτρέπουν στους αντιπροσώπους να παρέχουν πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών.

Γιατί είναι σημαντική η χρήση ενός σεναρίου κλήσης;

Τα σενάρια κλήσεων σας κάνουν πιο προετοιμασμένους για κλήσεις διερεύνησης, επειδή υπογραμμίζουν αυτό που πρέπει να ειπωθεί σε ορισμένα σημεία. Δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για το τι θα πείτε στη συνέχεια και μπορείτε να εστιάσετε στις ανάγκες του υποψήφιου πελάτη.
Σενάρια τηλεφωνικού κέντρου (πηγή: knowmax.ai)

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα σενάριο κλήσης;

Διαβάστε το λέξη προς λέξη, ώστε να είστε σε θέση να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στη συζήτηση. Η απόκλιση από το σενάριο μπορεί να οδηγήσει τη συζήτηση εκτός θέματος και να σας εμποδίσει να μάθετε για τις ανάγκες του υποψήφιου πελάτη.

Ποια εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση ενός σεναρίου κλήσης;

 • σενάρια κλήσεων
 • κάνοντας εγγραφή τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια των κλήσεων
 • λογισμικό αναγνώρισης φωνής
Η χρήση εργαλείων μπορεί να εξορθολογίσει τη ροή εργασιών κλήσεων και να κάνει τη διαδικασία πωλήσεων πιο αποτελεσματική. Τα εργαλεία θα κάνουν επίσης τη δουλειά σας πιο εύκολη, επιτρέποντάς σας να εστιάσετε στις ανάγκες του υποψήφιου πελάτη.
Call center in help desk software - LiveAgent
Το LiveAgent διαθέτει τις κατάλληλες δυνατότητες και ενσωματώσεις τηλεφωνικού κέντρου

Γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε εργαλεία για τον εξορθολογισμό της ροής εργασιών κλήσεων;

Σας επιτρέπει να καταγράφετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και σημειώσεις, ώστε να μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτές αργότερα κατά τη διάρκεια των follow-ups. Σας διευκολύνει επίσης να παρακολουθείτε μετρήσεις, να αναλύετε δεδομένα και να αναγνωρίζετε μοτίβα στη διαδικασία πωλήσεών σας. Τα εργαλεία είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ροών εργασιών κλήσεων, επειδή σας επιτρέπουν να αυτοματοποιείτε ορισμένες εργασίες που κανονικά θα απαιτούσαν χρόνο κατά τη διάρκεια των κλήσεων. Αυτό περιλαμβάνει διαδικασίες όπως η καταγραφή κλήσεων ή η αποστολή follow-up email.

Πώς να χρησιμοποιήσετε εργαλεία για να βελτιστοποιήσετε τη ροή εργασιών κλήσεων;

Αποφασίστε ποια εργαλεία θα λειτουργήσουν καλύτερα για εσάς και στη συνέχεια ενσωματώστε τα στις διαδικασίες σας. Το LiveAgent είναι μια από τις φυσικές επιλογές, καθώς ενσωματώνεται με τα περισσότερα CRM και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος διαχείρισης της υποστήριξης πελατών.

Ποια εργαλεία είναι διαθέσιμα για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας κλήσης;

 • λογισμικό υποστήριξης πελατών (LiveAgent)
 • λογισμικό καταγραφής κλήσεων
 • εφαρμογές παρακολούθησης χρόνου
 • προγραμματιστές συναντήσεων
 • λογισμικό αναγνώρισης φωνής
Κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου σταδίου της διαδικασίας αγοράς τους, οι πελάτες σας βιώνουν διαφορετικά προβληματικά σημεία. Με τον εντοπισμό τους μπορείτε να δώσετε απαντήσεις και λύσεις σε αυτά τα ζητήματα.

Γιατί είναι σημαντική η αντιστοίχιση ερωτήσεων στην εμπειρία του αγοραστή;

Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στους πελάτες να αισθάνονται πιο άνετα και παρέχει την ευκαιρία στους αντιπροσώπους σας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Για να κατανοήσετε καλύτερα τι αναζητούν οι πελάτες και πώς αυτό ευθυγραμμίζεται με την προσφορά προϊόντων/υπηρεσιών σας.
Feedback & suggestions feature in help desk software - LiveAgent
Λειτουργία Σχόλια & προτάσεις του LiveAgent

Πώς να αντιστοιχίσετε ερωτήσεις με την εμπειρία του αγοραστή;

Ο καλύτερος τρόπος είναι να παρακολουθήσετε προηγούμενες συνομιλίες, να ρωτήσετε πού βρίσκονται στη διαδικασία αγοράς και, στη συνέχεια, να προσαρμόσετε τις ερωτήσεις σας ανάλογα. Θα πρέπει επίσης να είστε προετοιμασμένοι να κάνετε την ίδια ερώτηση με διαφορετικούς τρόπους, ώστε να μπορείτε να λάβετε ποικίλες απαντήσεις. Φροντίστε να κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου. Αποφύγετε ερωτήσεις ναι ή όχι, καθώς μπορεί να σας προσφέρουν λίγα σχόλια. Η χρήση διερευνητικών ερωτήσεων συνιστάται επίσης σε αυτό το στάδιο.

Τι εργαλεία να χρησιμοποιήσετε για την αντιστοίχιση ερωτήσεων με την εμπειρία του αγοραστή;

 • CRM
 • βαθμολογία υποψήφιου πελάτη
 • λογισμικό αυτοματισμού μάρκετινγκ
 • ερωτηματολόγια/έρευνα
Όταν οργανώνετε μια συνάντηση με έναν υποψήφιο πελάτη, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την καλύτερη ώρα και τοποθεσία και για τα δύο μέρη. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τον επαναπρογραμματισμό ή την ακύρωση τους.

Γιατί είναι σημαντική η οργάνωση συναντήσεων πωλήσεων;

Δείχνει ότι σέβεστε τον χρόνο τους και επιτρέπει παραγωγικές συζητήσεις. Θα μπορείτε επίσης να διαχειριστείτε το πρόγραμμά σας πιο αποτελεσματικά και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο που έχετε με τους υποψήφιους πελάτες. Το να αφιερώσετε χρόνο και προσπάθεια για να οργανώσετε μια συνάντηση θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε εμπιστοσύνη και σεβασμό με τον υποψήφιο πελάτη σας, κάτι που θα σας βοηθήσει πάρα πολύ όταν πρόκειται να κλείσετε τη συμφωνία.
Video call feature in Live chat software - LiveAgent
Η δυνατότητα βιντεοκλήσης του LiveAgent

Πώς να κανονίσετε συναντήσεις πωλήσεων;

Όταν οργανώνετε μια συνάντηση πωλήσεων, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι άνθρωποι συχνά λένε όχι πρώτα λόγω έλλειψης χρόνου ή επειδή δεν αισθάνονται ότι πληρούν τις απαιτήσεις σας, επομένως είναι σημαντικό να είστε επίμονοι. Κάθε φορά που ένα άτομο δεν μπορεί να παρευρεθεί, δείτε αν μπορεί να παρευρεθεί άλλος στη θέση του. Από χρονική άποψη, τα πρωινά μιας καθημερινής ή αργότερα τα απογεύματα λειτουργούν καλά επειδή οι άνθρωποι τείνουν να είναι λιγότερο απασχολημένοι τότε. Οι συναντήσεις την Παρασκευή θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς οι Παρασκευές συνήθως θεωρούνται το τέλος της εβδομάδας. Η καλύτερη τοποθεσία θα εξαρτηθεί από τους υποψήφιους πελάτες σας, αλλά γενικά, ένα γραφείο ή ένα καφέ θα λειτουργήσει.

Τι εργαλεία να χρησιμοποιήσετε για τη διοργάνωση συναντήσεων πωλήσεων;

 • λογισμικό υποστήριξης πελατών (LiveAgent)
 • προγραμματιστές συναντήσεων
 • λογισμικό τηλεδιάσκεψης μέσω βίντεο ή κλήσης
 • εφαρμογές παρακολούθησης χρόνου
Το να παρακολουθείτε τους υποψήφιους πελάτες σας είναι ένα κρίσιμο μέρος της διαδικασίας πωλήσεων, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι να πείτε και πότε να το πείτε.

Γιατί είναι σημαντικός ο προγραμματισμός των follow-ups;

Ο προγραμματισμός των follow-ups εκ των προτέρων σας δίνει χρόνο για να προετοιμαστείτε κατάλληλα για κάθε συνομιλία. Αποδεικνύει επίσης τη δέσμευσή σας να συναλλάσσεστε μαζί τους. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να διαχειριστείτε το πρόγραμμά σας πιο αποτελεσματικά και να αξιοποιήσετε στο έπακρο όλες τις επερχόμενες ευκαιρίες.
Canned messages feature in Live chat software - LiveAgent
Η δυνατότητα τυποποιημένων μηνυμάτων του LiveAgent

Πώς να σχεδιάσετε follow-ups;

Ο καλύτερος τρόπος είναι να στείλετε ένα email εντός 24 ωρών μετά από μια κλήση με ορισμένες ερωτήσεις ή αιτήματα που αναφέρονται σε αυτό. Αυτό μπορεί να είναι το ερώτημα σχετικά με τα επαγγελματικά τους προβληματικά σημεία (αν δεν έχουν ήδη συζητηθεί στην κλήση) και τη διαθεσιμότητά τους για άλλη συνάντηση. Στη συνέχεια, στείλτε ένα άλλο email εντός 48 ωρών μετά από αυτό, ζητώντας τους να προγραμματίσουν μια ώρα για την επόμενη συνομιλία σας.

Ποια εργαλεία να χρησιμοποιήσετε για τον προγραμματισμό των follow-ups;

 • πρότυπα email ή τυποποιημένες απαντήσεις
 • εργαλεία αυτοματισμού email
 • CRM
 • λογισμικό τηλεδιάσκεψης μέσω βίντεο ή κλήσης
Αφού κανονίσετε μια συνάντηση πωλήσεων και παρακολουθήσετε τον υποψήφιο πελάτη σας, ήρθε η ώρα να ολοκληρώσετε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να κλείσετε τη συμφωνία. Αρχικά μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά με τις σωστές τεχνικές γίνεται πιο εύκολο.

Γιατί είναι σημαντικό το κλείσιμο μιας συμφωνίας;

Κλείνοντας μια συμφωνία, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο και να πραγματοποιήσετε μια πώληση. Αυξάνει επίσης τις πιθανότητές σας να επιστρέψουν κοντά σας στο μέλλον. Επιπλέον, οικοδομεί την αυτοπεποίθησή σας ως πωλητής και δείχνει την πρόοδό σας με την πάροδο του χρόνου.
Business deal illustration
Κλείσιμο της συμφωνίας

Πώς να κλείσετε μια συμφωνία;

Ρωτήστε τον υποψήφιο αν ενδιαφέρεται να προχωρήσει με το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρετε. Εξηγήστε τους πώς μπορεί να τους βοηθήσει και ρωτήστε για τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχουν κ.λπ. Θα πρέπει επίσης να δοκιμάσετε να δώσετε μια έκπτωση ως κίνητρο. Εάν δεν είναι ακόμα πεπεισμένοι για την αγορά, ρωτήστε τους αν γνωρίζουν κάποιον άλλο που μπορεί να ενδιαφέρεται για αυτό που έχετε να προσφέρετε.

Τι εργαλεία να χρησιμοποιήσετε για το κλείσιμο μιας συμφωνίας;

 • πρότυπα προσφοράς
 • σενάρια πωλήσεων
 • πρότυπα email ή τυποποιημένες απαντήσεις
 • σενάρια κλήσης
 • λογισμικό βιντεοκλήσεων

Τι κάνει μια καλή κλήση διερεύνησης;

 • Ακούστε προσεκτικά τι λέει ο υποψήφιος πελάτης

Κάντε ερωτήσεις κλήσης διερεύνησης για να κατανοήσετε τις ανάγκες και τα προβληματικά σημεία. Γίνετε φιλικοί με τον αγοραστή, δείξτε ενσυναίσθηση και δείξτε κατανόηση.

Σχεδιάστε μια follow-up συνάντηση πωλήσεων με βάση τα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της κλήσης. Αυτό σας επιτρέπει να επιβεβαιώσετε ότι και τα δύο μέρη ενδιαφέρονται να προχωρήσουν μαζί πριν αναληφθούν περαιτέρω δεσμεύσεις.

 • Φροντίστε για μια υγιή αναλογία ομιλίας-ακρόασης

Αυτό το βήμα είναι πραγματικά σημαντικό. Θα μπορούσατε απλώς να συνεχίσετε να μιλάτε, αλλά δεν πρόκειται για τις κλήσεις πωλήσεων. Να θυμάστε ότι ο αγοραστής θα πρέπει να μιλάει πολύ, καθώς πρέπει να είναι αμφίδρομη συνομιλία.

Επίσης, φροντίστε να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις. Κάνοντας πιο ανοιχτούς τύπους ερωτήσεων, μπορείτε να συγκεντρώσετε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το τι χρειάζονται και πού μπορείτε να τους βοηθήσετε.

 • Διατυπώστε τις ερωτήσεις σας για να λάβετε εκτενείς απαντήσεις

Οι καλύτερες ερωτήσεις κλήσης διερεύνησης είναι αυτές που πρέπει να απαντηθούν με εκτενή σχόλια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινούν ευρείες και ανοιχτές, ώστε να έχετε χώρο να μπείτε βαθύτερα εάν χρειαστεί.

 • Εστιάστε στην ακρόαση εάν υπάρχει σιωπή κατά τη διάρκεια των κλήσεων

Εάν ο υποψήφιος πελάτης σας είναι σιωπηλός για πολλή ώρα ενώ μιλάτε ή του κάνετε ερωτήσεις, δεν είναι απαραίτητα κακό. Πολλοί άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να πιστεύουν ότι η σιωπή είναι άβολη. Ωστόσο, θα μπορούσε να σημαίνει ότι επεξεργάζονται τις πληροφορίες που τους δίνετε και σκέφτονται πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν ή να ανταποκριθούν καλύτερα στο προϊόν/την υπηρεσία σας.

 • Συνεχίστε να κάνετε ερωτήσεις μέχρι να κατανοήσετε πλήρως τις ανάγκες του υποψήφιου πελάτη σας

Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να κάνετε ερωτήσεις μέχρι να νιώσετε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τις ανάγκες τους. Κάνοντας αυτό, θα ξέρετε ότι οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία προσφέρετε ταιριάζει στις ανάγκες τους, και το πιο σημαντικό, θα το γνωρίζουν επίσης.

 • Έχετε ένα θετικό κλείσιμο

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα θετικό κλείσιμο για να υπενθυμίσετε στον υποψήφιο σας ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να αναλάβετε δράση, αλλά και για να δείξετε την εμπιστοσύνη σας σε αυτό που έχετε να προσφέρετε. Ένας καλός τρόπος κλεισίματος θα ήταν κάτι σαν, “Ανυπομονώ για την επόμενη συνάντησή μας”.

Ερωτήσεις διερεύνησης για κάθε υποψήφιο πελάτη

Οι ερωτήσεις διερεύνησης μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο μέρος της διαδικασίας, επειδή θέλετε να βεβαιωθείτε ότι κάνετε τις σωστές που θα σας δώσουν τις περισσότερες πληροφορίες. Θα πρέπει να προσαρμόσετε τις ερωτήσεις σας ειδικά για κάθε υποψήφιο πελάτη.

 • Ποιο στόχο προσπαθεί να πετύχει η επιχείρησή σας αυτή τη στιγμή;
 • Ποια είναι τα κύρια εμπόδια για την επίτευξη αυτού του στόχου;
 • Πώς μπορεί η εταιρεία μας να σας βοηθήσει να πετύχετε αυτόν τον στόχο;
 • Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή;
 • Σε ποιους τομείς της διαδικασίας πωλήσεων δυσκολεύεστε περισσότερο;
 • Πότε πρέπει να λύσετε αυτό το πρόβλημα; Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιταχυνθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα με οποιονδήποτε τρόπο;
 • Αναζητάτε μια βραχυπρόθεσμη λύση ή μια μακροπρόθεσμη συνεργασία;
 • Ποια είναι η γνώμη σας για τις τιμές μας;

Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες και εξαρτάται από το τι πουλάτε, αλλά το να μάθετε για το ενδιαφέρον του υποψήφιου πελάτη σας είναι ένα ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας διερεύνησης. Χωρίς αυτή, θα πουλάτε στα τυφλά και αυτό είναι μια συνταγή καταστροφής.

Οι πωλήσεις έχουν να κάνουν με τις σωστές ερωτήσεις την κατάλληλη στιγμή για να λάβετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Και οι κλήσεις διερεύνησης είναι εδώ για να σας βοηθήσουν να λάβετε αυτές τις πληροφορίες.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις σας αυτή τη στιγμή; Κάντε αυτή την ερώτηση μέχρι να καταλάβετε πραγματικά με τι δυσκολεύονται και πώς μπορείτε να τους βοηθήσετε να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια. Επιπλέον, αυτό θα σας δώσει μια ιδέα για το εάν χρειάζεται ή όχι το προϊόν/υπηρεσία τους και εάν υπάρχει πιθανή εφαρμογή.

Σύνοψη λίστας ελέγχου κλήσης διερεύνησης

 • Προγραμματίστε την κλήση
 • Προσδιορίστε τον αγοραστή σας
 • Διαγνώστε τις ανάγκες του υποψήφιου πελάτη
 • Χρησιμοποιήστε το μοντέλο SPIN
 • Προετοιμάστε μια λίστα με ερωτήσεις εκ των προτέρων
 • Ρυθμίστε τη διάρκεια της κλήσης
 • Ακολουθήστε ένα σενάριο κλήσης
 • Χρησιμοποιήστε εργαλεία για να βελτιστοποιήσετε τη ροή εργασιών κλήσεων
 • Αντιστοιχίστε ερωτήσεις με την εμπειρία του αγοραστή
 • Κανονίστε μια συνάντηση πωλήσεων
 • Σχεδίαστε follow-ups
 • Κλείστε τη συμφωνία

Συμβουλές για μια καλή κλήση διερεύνησης:

 • Ακούστε προσεκτικά τι λέει ο υποψήφιος πελάτης
 • Φροντίστε για μια υγιή αναλογία ομιλίας προς ακρόαση
 • Διατυπώστε τις ερωτήσεις σας για να λάβετε εκτενείς απαντήσεις
 • Εστιάστε στην ακρόαση εάν υπάρχει σιωπή κατά τη διάρκεια των κλήσεων
 • Συνεχίστε να κάνετε ερωτήσεις μέχρι να κατανοήσετε πλήρως τις ανάγκες του υποψήφιου πελάτη σας
 • Έχετε ένα θετικό κλείσιμο

FAQ

How do I prepare for a discovery call?

Generally, you'll want to have a couple of key talking points prepared that you'd like to cover with the potential client. Consider what pain points is the client experiencing that your product can address. You'll also want to be prepared to answer any questions the client may have.

How many questions should you ask on a discovery call?

It's important to ask enough questions to fully understand the prospect. Know their pain points, how they're currently trying to resolve them, and if/how you can help them. Generally speaking, it is a good idea to keep asking follow-up questions until you have addressed the topics you wanted to cover. Be prepared to answer questions about your company, including what makes you unique and what results you have achieved for past clients.

What is a strategy call?

These indicate that the client is about to take you up on your offer. Rather than having a 15 minutes conversation for free like during discovery calls, a strategy call is the time when you come up with a game plan. The calls are more likely to be monetized as well.

What should I do if the prospect asks me about pricing?

If the prospect asks about pricing, it's important to be prepared with an answer. You can tell them that you'll discuss pricing further once they become a customer, or you can give them some package prices in advance.

What are some good discovery questions?

Above, we covered some good questions you can ask during a discovery call. However, you should always remember to tailor your questions specifically to the prospect and their business. A set of questions that may be perfect for one prospect may be completely off-base for another. You'll need to really get to know your prospects in order to ask the right questions during discovery calls.

How do I follow up after a discovery call?

You can send an email thanking them for their time and letting them know that you'll be sending over some more information in the near future. You may also want to set up a meeting or send them a proposal outlining your services. Always personalize the way you follow up with a prospect since not everyone needs the same level of attention.

How do I know if a discovery call has gone well?

If you feel like your sales conversation went really well, it's probably safe to assume that it did. Ensure that your prospect understands how your product or service can help them and that they are interested in learning more. It's also a good idea to keep track of your progress during discovery calls. It is possible to keep track of all of your conversations with prospects, as well as the status of each call, using various tools. You will then be able to see if a lead has responded and taken necessary action based on their feedback.

Should I charge for a discovery call?

Some companies charge for discovery calls, some don't. For example at LiveAgent demos and follow-up calls are free of charge. If you want your prospect to pay it's important to be upfront about how you'll charge for your services, and make sure the prospect is aware of what they're paying for. Alternatively, you can ask them to pay after they've decided to go ahead with the deal or offer alternative payment options such as monthly retainer fees.

Σχετικοί Πόροι

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας ΄μας δίνετε την άδειά σας να χρησιμοποιούμε cookies όπως περιγράφεται από πολιτική απορήττου και cookies.

×
Προγραμματίστε μία ατομική κλήση και ανακαλύψτε πως μπορει το LiveAgent να ωφελήσει την επιχείρησή σας.

Είμαστε διαθέσιμοι σε πολλές ημερομηνίες

Προγραμματίστε ένα demo